Vi tænker alt for snævert om robotter

Del på:

De virksomheder, der er mindst tilbøjelige til at bruge robotter, er netop dem, der skal gøre det, siger Alf Rehn, der er professor i Innovation, Design og Management på SDU og medlem af Thinkers50. Og så skal vi tænke helt anderledes om robotter – men hvordan? Læs med her:

”Virksomhedernes fremtid med robotter er dobbelt: På den ene side kan vi se det meget simpelt, hvor robotter hjælper os med vigtige opgaver, og vi vil opleve meget mere automation. Og på den anden side er der SÅ meget, vi endnu ikke ved eller kan forudsige. Vi har en meget begrænset opfattelse af, hvad robotter er; typisk er vores tanker om, hvad robotter er, formet af science fiction-universet,” siger Alf Rehn.

Ifølge Alf Rehn oplever vi allerede robotter med et bredt spektrum af opgaver, og denne bredde vil fortsætte i fremtiden: ”Forskellen på nu og fremtiden er, at vi vil møde mindre og større robotter, der vil samarbejde om de forskellige opgaver. Vi vil nærmest opleve en sværm af robotter; både nogle, der kan udføre specialiserede opgaver, og andre, der udfører mere generaliserede opgaver,” forklarer han.

Vi er længere fremme, end vi tror

”Vi er stadig alt for optagede af en pre-robot tankegang om fremtiden med robotter”, siger Alf Rehn og forklarer, at vi allerede vil se en del af udviklingen i den nærmeste fremtid, mens vi må vente lidt længere med at opleve de fuldt robotiserede produktioner: ”Den her science fiction-idé om robotter vil først være noget, vi vil opleve om et par årtier. Men det er næsten kun vores fantasi, der sætter grænser for den udvikling, vi vil se om 10-20 år. Udviklingen vil komme hurtigere, end vi tror, for robotindustrien er meget længere fremme end de fleste almindelige mennesker regner med,” spår Alf Rehn.

Robotter i dag kan kun løse én opgave ad gangen, fx at flytte en palle. Men robotten kan kunflytte en palle. Mennesket kan selvfølgelig løse mange forskellige opgaver, og drømmen er at bygge såkaldte general purpose-robotter, der kan løse forskellige opgaver.

Vi skal forstå robotterne bedre

For virksomhedsledere gælder det om at forstå teknikken bedre: ”I fremtiden vil robotter ikke kun erstatte mennesker, men også samarbejde med mennesker. Vi vil få robot-buddies, der vil fungere som hjælpere for os i hverdagen, så der stadig er brug for mennesker. Det handler simpelthen om, at mennesker skal forstå robotter bedre end i dag,” siger Alf Rehn og uddyber: ”Vi skal gentænke alt, vi troede, vi vidste om produktion. I dag tænker vi på robotter som en erstatning for mennesker. Vi skal i stedet tænke produktion og robotter på en helt ny måde uden at glemme menneskene. Vi er nødt til at gentænke processerne fra bunden og op for at finde ud af, hvad der med fordel skal erstattes, og hvad der ikke skal.”

I virkeligheden er dét ikke så svært, for vi har jo gjort det før: ”Vi ser de samme mønstre som i begyndelsen af industrialiseringen, hvor man fik nye maskiner og fabrikker, men slet ikke forestillede sig masseproduktionen; man så kun på de store maskiner. Når vi i dag bygger en robot, har vi det sådan: ”Oh my God, vi har bygget en robot!”,” forklarer Alf Rehn.

Fremtidsvisionerne

Og de kreative forslag til fremtiden er Alf Rehn ikke bange for at bringe frem: ”Fremtiden bliver meget anderledes, end vi forestiller os. Måske bliver virksomheder mere en pop-up-ting? Måske ser vi robotter som dragter, vi ifører os for at udføre arbejdet mere kraftfuldt og intelligent?”.

“Min 5 årige søn vil opleve arbejdet med kunstig intelligens anderledes, end vi gør. Når vi først er kommet os over chokket, vil vi indse hvilken fantastisk verden, vi kan bygge.”

Alf Rehn, professor i Innovation, Design og Management på SDU og medlem af Thinkers50

Vores børn vil omfavne robotterne

Men det bliver ikke nemt, uanset hvad fremtiden bringer på robot-siden, siger Alf Rehn: ”Forandringen bliver smertefuld for os, fordi vi er nødt til at gentænke vores arbejde, vores produktion og vores professionelle identiteter. Der vil opstå uheldige spændinger, fordi vi bliver bange for at miste vores job til robotterne.” Men heldigvis vil også dét blive vendt: ”Min 5-årige søn vil opleve arbejdet med kunstig intelligens anderledes, end vi gør. Når vi først er kommet os over chokket, vil vi indse hvilken fantastisk verden, vi kan bygge”.

Hvem skal bruge en robot?

Men hvem er robotter interessante for i fremtiden? ”I teorien er det kun ganske få virksomheder, der ikke vil få gavn af robotter – også reklamebureauer og filmstudier og alle andre, du ikke normalt forbinder med robotter. Enhver virksomhed, der vil definere fremtiden, må bruge robotter. Faktisk kan man sige, at det er dem, der ikke ved, hvad de skal med robotter lige nu, der også bør investere i dem – ville det ikke være cool at være det første reklamebureau, der havde fuldt integrerede robotter? Det handler om at være med på det helt tidligt: Når ingen andre gør det, skal du starte”, siger Alf Rehn og henviser igen til historien:

”Engang var elektricitet helt nyt og en nærmest bizar teknologi. Hvilke virksomheder ville bruge el? Måske dem, der allerede bruger elektricitet? – i dag tænker vi: ”Hvordan kunne folk være så dumme?”. På samme måde var det med computeren, der i starten kun var for de få og de nørdede: Man kunne ikke forestille sig en eneste frisør bruge computer. Og i dag kan du nærmest ikke finde en frisør, der ikke har en computer. De få virksomheder, der ikke bruger computer, har specifikt valgt det fra i et ønske om at være specielle. Sådan vil det også være med robotter”.

Den nuttede fortid

”Min 5-årige søn vil grine af os, når han vokser op, og spørge: ”Far, var der virkelig nogen virksomheder, der ikke investerede i robotter for 15 år siden?” Jeg vil svare, at vi ikke vidste så meget om det dengang og ikke kendte alle de muligheder, robotter kunne tilbyde. Og så vil han svare: ”Årh, far, hvor var I søde.”, slutter Alf Rehn”

Fakta

Thinkers50 er verdens mest pålidelige ressource til at identificere, rangordne og dele de førende ledelsesideer. Thinkers50 er placeret i London, men har partnere og afdelinger over hele verden. Ambitionen er at give adgang til nyskabende ideer, der kan gøre verden til et bedre sted.

Thinkers50 tæller også bl.a. brandingekspert Martin Lindstrøm og Professor i Business Administration på Harvard Business School, Clayton Christensen og Rita McGrath, hvis fokus er på at udvikle innovations- og vækststrategier i tider med usikkerhed.

Alf Rehn blev udnævnt som Radar Thinker i 2016.

Ansvarshavende udgiver: Tietgenbyen
Redaktion: Forsstrøm

Del på:
Virksomheder i Tietgenbyen

Mangler dit logo på listen? Skriv en besked til os og vi får det sat ind!

Har du spørgsmål?

Ønsker du at høre mere om køb af grund i TietgenByen, har du spørgsmål eller vil du blot høre mere er du velkommen til at kontakte os.

Har du spørgsmål?