Odenses moderne eventyr handler om netværk

Del på:

I Odense er de godt i gang med at gøre H.C. Andersen kunsten efter.
Prinser og prinsesser er erstattet af robotter og ildsjæle og slotte og
tårnkamre med universiteter og kælderlokaler. Men det bliver historien
ikke ringere af. Dette er et vaskeægte, moderne erhvervseventyr. Og som den gamle digters eventyr har det moderne også moraler, som
andre kan lære af. Det er ganske vist …

 

Der var engang, for ikke så længe siden, en lille gruppe af unge studerende, der sad i en dunkel kælder og arbejdede, mens de drømte store drømme. Hvis du synes, det lyder som begyndelsen på et eventyr, så har du helt ret. Og hvis du er til den slags eventyr, der ender lykkeligt og med et par gode moraler, ja så kan du roligt læse videre.

Fra kælderprojekt til milliard-salg

Kælderen lå under Syddansk Universitet i Odense, og det, de studerende sad og arbejdede med, skulle vise sig at blive begyndelsen på Danmarks hidtil største roboteventyr. Nemlig virksomheden Universal Robots, der netop, 10 år efter grundlæggelsen i 2005, er blevet solgt til amerikanske Teradyne for ikke mindre end 1,9 mia. kr. Se det er en god historie. Men historien handler om meget mere – og mange flere – end Universal Robots.
For Teradyne købte ikke bare en driftig dansk virksomhed med hud og hår, bygninger og medarbejdere og en fyldt ordrebog.
”De købte sig ind i et stærkt innovationsnetværk omkring robotteknologi i Odense. Et netværk, som dermed har bevist, at det både kan fostre levedygtige virksomheder og tiltrække udenlandsk kapital,” vurderer Stine Haakonnsson, der er lektor på Copenhagen Business School, hvor hun blandt andet forsker i globale innovationsnetværk.

 

Netværk fostrer iværksættere

For nogle iværksættere er netværket ligefrem den afgørende faktor for, at de tør tage springet. Det var det for grundlæggeren af virksomheden On Robot, Bilge Jacob Christiansen, der i øvrigt begyndte sin karriere inden for robotteknologi hos netop Universal Robots.
”Jeg ville ikke have haft lige så meget blod på tanden og lyst til at starte selv, hvis jeg ikke havde været en del af det særlige miljø, der er her i Odense,” siger Bilge Jacob Christiansen.
Faktisk var robotmiljøet og -netværket i Odense ikke alene stærkt medvirkende til, at han etablerede sin egen virksomhed, som i øvrigt udvikler og producerer gribere – det der svarer til hænder – til netop Universals robotter. Det var også miljøet, der gjorde, at han overhovedet begyndte at interessere sig for robotteknologi.
”Jeg flyttede til Odense for at studere på SDU og var på det tidspunkt interesseret i droner. Men jeg fik et studiejob ved Universal Robots og sad og samlede robotter efter skole.”

 

Fra studiejob til egen virksomhed

Derfra gik det stærkt. Studiejobbet blev vekslet til en praktikplads, hvor Bilge Jacob Christiansen udviklede Universals touch-skærm. Hans afgangsprojekt bestod i at konceptudvikle en robotarm, og det resulterede i en fastansættelse, så han kunne gøre armen færdig.
I 2013 sprang han så ud som iværksætter. Kort tid efter fandt han ud af, at det var gribere, han skulle lave, og med sølle 30.000 kr. i både sin private og virksomhedens lomme tilsammen begyndte han at arbejde på prototyper. I 2014 kom Ebbe Overgaard Fuglsang til, og i 2015 stiftede stiftede de sammen virksomheden On Robot. Allerede i januar solgte de deres første tre gribere i Danmark, og et halvt år senere er der solgt 23 gribere i både ind- og udland. Første kapitel er skrevet i endnu et odenseansk roboteventyr.
En af de helt centrale aktører i Odenses robotmiljø er Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, som blev etableret på SDU i 1997. Et højteknologisk, internationalt anerkendt forskningscenter, der udvikler nye teknologier til intelligente autonome systemer i tæt samarbejde med internationale partnere inden for forskning og erhverv. Det var også i kælderen under instituttet, at Universal Robots grundlæggere i sin tid sad og nørdede med deres første robotter.

Et miljø med ildsjæle og kloge hoveder

Bilge Jacob Christiansen fortæller om det miljø, han nu har været en del af i godt 10 år:
”Der er en stor koncentration af fagligt rigtig dygtige mennesker her i Odense, som virkelig vil robotter, og som tror på, at vi kan udvikle os sammen. Det hele udspringer i en eller anden grad fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet og universitet. Her ser man robotter, arbejder med robotteknologi, får undervisning i det, skriver afgangsprojekter om det og tager kurser i det. Det vækker interesse og gør folk omkring instituttet superkloge og specialiserede,” siger han.
Og mange af de kloge studerende bliver tændt af den hellige ild i en grad, så de vælger at blive i Odense og enten blive en del af eller grundlægge deres egne robotvirksomheder.
”Der er mange ildsjæle omkring miljøet, og når først de får fat, begynder det hele at vokse. Så bliver miljøet til et brand, som andre i byen og området også gerne vil tale om og prale af, og det er med til at tiltrække andre kloge hoveder, virksomheder, fondsmidler og så videre,” fortæller Bilge Jacob Christiansen.
Alle de elementer – ildsjælene, de kloge hoveder, uddannelsesinstitutionerne og virksomhederne – er vitale dele af et innovationsnetværk, mener Bjarke Nielsen. Han er Cluster Manager i RoboCluster, det officielle innovationsnetværk for robotteknologi og automation i Danmark.

Fra miljø til netværk

RoboCluster blev formelt etableret i 2002 som en lille enhed med base på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet. Siden har det udviklet sig fra en lokal enhed over Regionalt Teknologicenter for robotter, automation og intelligente systemer til et nationalt innovationsnetværk med partnere som Aalborg Universitet, Designskolen Kolding, DTU og Teknologisk Institut.
”Vi samler kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi og bygger bro mellem vidensinstitutioner og private virksomheder for at skabe mere innovation,” forklarer Cluster Manager i RoboCluster, Bjarke Nielsen.
Ifølge Bilge Jacob Christiansen er netværket også hjulpet af, at netop robotteknologi er i rivende udvikling. Det betyder, at der er plads til masser af virksomheder på området, og vel at mærke virksomheder som ikke behøver at konkurrere, men i stedet kan inspirere hinanden, fordi de udvikler forskellige dele af teknologien. Det giver samspil i stedet for konkurrence.

“Der er en særlig dynamik i et miljø, hvor aktørerne er vokset ud af de samme udannelses­institutioner med fælles interesser og ambitioner”

Fælles DNA er fælles styrke

Brobygningen mellem de nationale aktører er vigtig, men det handler også om kontakt til verden uden for Odense – og Danmark. Derfor sørger RoboCluster blandt andet også for fælles deltagelse for Odenses robotvirksomheder i internationale messer og konferencer. Deltagelsen på sådan en nyligt overstået messe i Lyon skaffede i øvrigt On Robot deres første ordre i Frankrig og en række gode leads.
Bjarke Nielsen ser da også Bilge Jacob Christiansen og hans etablering af On Robot som et godt eksempel på, at et stærkt innovationsmiljø og -netværk vokser indefra.
”Der skal selvfølgelig input og påvirkninger til udefra, men der er en særlig dynamik i et miljø som det her, hvor mange af aktørerne er vokset ud af de samme uddannelsesinstitutioner med fælles interesser og ambitioner. De store aktører er vokset sammen med os gennem årene, og det trækker nye til. Dermed får vi en fælles DNA omkring robotteknologi, som er meget stærk,” vurderer han.
”Det er det, vi blandt andet kan i RoboCluster. Sikre, at vi hele tiden tiltrækker de rigtige aktører, så netværket er dynamisk og bliver ved med at udvikle sig i stedet for at blive indspist og sande til,” tilføjer Bjarke Nielsen.

Udvikling kræver udfordring og nye spørgsmål

Ifølge Stine Haakonsson er åbenheden mod omverdenen, og hun mener hele omverdenen, vital, for at både RoboCluster og andre innovationsnetværk kan få succes i fremtiden.
”Det er helt afgørende for levedygtigheden af et innovationsnetværk, at de er gode til at finde stærke partnere uden for netværket og uden for landets grænser. Det gælder også uden for Europas grænser. Vi er en lille andedam her i Danmark. Vi kender hinanden, vi har de samme behov, og vi stiller de samme spørgsmål. Men i Kina har de andre krav til vores produkter, og de stiller nogle andre spørgsmål og har en anden viden. Den viden er danske virksomheder, og netværk, nødt til at tappe ind i over hele verden for at kunne være konkurrencedygtige og udvikle os i de rigtige retninger. Vi har brug for nye venner – ellers bliver vi sat af,” siger hun.
Med speciale i globale innovationsnetværk ligger den internationale orientering – ikke overraskende – Stine Haakonsson meget på sinde. Hendes publikation fra 2013 ”When globalization hits home” konkluderer da også, at det styrker det styrker danske virksomheder og deres innovation, når de bevæger sig ud i verden og bliver en del af globale innovationsnetværk.
”Der har hidtil været rigtig stor fokus på at få skabt clusters og innovationsnetværk herhjemme. Det er Robo­Cluster et rigtig godt eksempel på. Man bygger på noget, der findes i forvejen og gør det endnu stærkere,” siger Stine Haakonsson.

“Andre i byen vil også gerne prale lidt af robotmiljøet. Det tiltrækker endnu flere kloge hoveder, virksomheder og fondsmidler”

Stærke danske netværk skal ud i verden

Bjarke Nielsen fra RoboCluster opfordrer også til, at andre innovationsnetværk bygger på nogle specifikke og eksisterende styrker, så man ikke skaber flere forskellige innovationsnetværk med sammenfaldende interesser, men i stedet samler kræfterne.
”Det er både vi og eksempelvis netværket omkring offshore i Esbjerg gode eksempler på,” mener han.
Ifølge Stine Haakonsson er det på høje tid, at de danske clusters og innovationsnetværk – og deres medlemsvirksomheder – nu for alvor begynder at orientere sig internationalt.
”De stærke netværk, vi har herhjemme, skal hjælpe hinanden med at gå internationalt. Det styrker innovationen og udviklingen herhjemme, og man skal ikke være bange for, at dansk viden og danske arbejdspladser forsvinder ud af landet på den konto. Vores forskning viser derimod, at det internationale netværk, der bliver skabt, når danske virksomheder bevæger sig ud i verden og måske etablere sig i andre lande, er gensidigt. Det trækker også virksomheder og dermed arbejdspladser til Danmark,” fortæller hun.
Stine Haakonsson mener ligefrem, at Universal Robots’ og RoboClusters succes kan tiltrække yderligere investeringer til Odense – også på andre områder end robotteknologi – og dermed starte en positiv spiral”.

Netværk giver fodfæste og fart

Bjarke Nielsen fra RoboCluster kunne næppe være mere enig. Det er netop inspirationen udefra og den – i hvert fald delvist – åbne innovation, der er innovationsnetværkets helt store styrke og nærmest en betingelse for virksomheders udvikling og vækst:
”Hvis man som virksomhed sidder og fedter med et kontingent på 10.000 kr. til et innovationsnetværk, og spekulerer på, om det er pengene værd, så stop spekulationerne og gå med. Det er den billigste investering, en virksomhed nogensinde kan foretage i R&D,” konkluderer han.
Bilge Jacob Christiansen og On Robot er også allerede godt i gang med at etablere sig internationalt – i første omgang med et net af distributører.
”Det er lettere at få både fodfæste og fart på, når man er en del af det her netværk. Det er med til at puste os op på en god måde og give os troværdighed både i forhold til kunder og samarbejdspartnere. Og det gør det lettere at tiltrække flere gode folk. Vi har allerede fået flere ansøgninger, bare fordi vi har medvirket i nogle artikler og er en del af et kendt inno­vationsmiljø,” fortæller iværksætteren.
On Robot forventer at skulle ansætte flere med­arbejdere allerede til næste år.

 

Den negative holdning til opnåede resultater, succes om man vil, skal vi som samfund have gjort op med

I dag er Johan Bülow et etableret brand i Danmark, ligesom de runde plastkrukker med sort skruelåg, Johan Bülow-etiket og lakrids i farverige varianter også fås i supermarkeder og specialbutikker i en række europæiske lande samt New York og Dubai.
Jeg oplever ikke, det er særligt respekteret at være iværksætter her i landet. Hvis jeg får mit og min families hjem på Frederiksberg vist på tv, så bliver jeg dagen efter mødt af folk på gaden med stikpiller à la: ”Dyrt hus, dyre lakridser”. Det føles helt igennem nedslående … Den negative holdning til opnåede resultater, succes om man vil, skal vi som samfund have gjort op med, lyder opfordringen fra Johan.

Del på:
Virksomheder i Tietgenbyen

Mangler dit logo på listen? Skriv en besked til os og vi får det sat ind!

Har du spørgsmål?

Ønsker du at høre mere om køb af grund i TietgenByen, har du spørgsmål eller vil du blot høre mere er du velkommen til at kontakte os.

Har du spørgsmål?