De nye robotudviklere: Virksomhederne må forandres for at følge med

Del på:

Hvad sker der med vores sociale liv, når robotterne kommer? Og hvad med vores jobs? 

Virksomheder må undergå mindst én væsentlig forandring for at følge med, siger de nye robot-udviklere. Hvad dét er, kan du læse om her.

Q: Hvordan opstod idéen om jeres robot?

Daniel:

”Vi opfandt KUBO, fordi vi kan se, at verden er i voldsom forandring: Vi render allerede rundt med robotteknologi og hverdags-apps i lommen. Så hvis man vil kunne følge med, må man gå fra at være forbruger til at være medskaber af teknologien. Man underviser mange steder i kodning i udskolingen, men vi ser et behov for, at man starter tidligere og simplere – og før.”

Q: Hvilke krav ser I til fremtidens læring?

Daniel:

”De simple, manuelle jobs er lette at automatisere gennem kunstig intelligens og robotter. Tilbage står de jobs, der er svære at automatisere; de kreative jobs, de jobs, der kræver kritisk tænkning og dem, der kræver problemløsning. Det er her, mennesket er foran. Mennesket skal være medskaber af teknologien, der skal bruges, så teknologien tilpasses til den enkelte arbejdsplads. De simple færdigheder erstattes af en kompetenceorienteret tilgang. Det betyder, at vi som medarbejdere udfordres til også at tilegne os ny viden også efter endt skolegang.”

Q: Hvordan ser I fremtiden for robotter?

Sofie:

”I fremtiden vil robotter være et godt hjælpemiddel i virksomheder, hvor de kan tage sig af de repetitive opgaver og hjælpe mennesker til at arbejde, selv om de er skadede. Der er store muligheder, og robotterne tager ikke nødvendigvis arbejde fra mennesker, men kan i stedet hjælpe mennesker. Fx kan eksoskeletter hjælpe flere steder og ikke kun i industrien; det kan være med at tage imod betaling i butikker eller hos personer med ondt i hånden, der kan få mulighed for stadig at betjene en computer.”

Eksoskelet handler om at have skelettet udenpå i stedet for indeni. Vi kender det i naturen fra bl.a. insekter og krebsdyr.

Daniel:

”Robotter vil i fremtiden blive implementeret i alle processer; ikke kun i produktionshaller, men også i private hjem. Robotter gør livet lettere; tænk bare på, hvordan opvaskemaskiner og vaskemaskiner har frigjort ressourcer til fx at være sammen med vores børn og dyrke vores hobbyer. Sådan vil det også være, når nye robotter kommer ind i vores hverdag: Vi ser det allerede ved robotstøvsugere, men vi vil se det endnu mere i sociale robotter, der kan understøtte læring og støtte op om menneskers sociale liv.

KUBO gør det muligt at arbejde med kodning på en måde, som man kan samarbejde om. Dvs. at KUBO ikke erstatter den sociale interaktion, men i højere grad understøtter den.

Børn knytter sig emotionelt til robotter, også selv om det bare er devices. På den måde opstår der et læringsrum, hvor børnene tør fejle, fordi de er i en tryg ramme. Det giver en ny motivationsgrad.”

Q: Hvordan påvirker det mennesker, at vi overlader vores arbejde til robotter?

Sofie:

”I fremtiden vil mennesker få nye roller i samarbejdet med robotter. Det giver muligheden for at se nye muligheder, og mennesker kan lære noget nyt. Robotter betyder ikke, at der ikke vil være mennesker på arbejdspladserne; i stedet vil vi se nye typer jobs og innovation.”

Daniel:

”Alle virksomheder med behov for simpelt og hårdt arbejde, der kan udføres af robotter i stedet for mennesker, kan få gavn af robotter, selvfølgelig. Men de kan også understøtte læring i skoler og hjælpe på plejehjem, hvor simple, sociale robotter har potentiale til at forbedre dementes trivsel.”

 

Q: Hvad er fordelene ved at samles i en robot-klynge?

Sofie:

”I en robotklynge kan man få det, man mangler i sin egen virksomhed. Også banker og jurister kan hjælpe her med aftaler og love. Der kan også være tekniske eksperter, der kan hjælpe, og nogle kan hjælpe med robottens brugervenlighed. For at vi kan acceptere robotter, er det væsentligt, at de er user-friendly.”

Daniel:

”Alle virksomheder, der arbejder med hardware, der sanser eller handler på sine omgivelser, vil kunne få gavn af robotklyngen, og det samme vil andre typer af enheder, der hjælper i hverdagen.

Vi vil se robotter i nye sektorer, og så er det en styrke at have produktionen her, hvor den kan understøttes af bl.a. ingeniørhuse og vidensinstitutioner som fx uddannelsescentre som SDU og UCL og sygehuse som OUH. I klyngen er knudepunkterne bundet godt sammen, og kompetencerne er lettilgængelige for virksomhederne.”

Ansvarshavende udgiver: Tietgenbyen
Redaktion: Forsstrøm

Del på:
Virksomheder i Tietgenbyen

Mangler dit logo på listen? Skriv en besked til os og vi får det sat ind!

Har du spørgsmål?

Ønsker du at høre mere om køb af grund i TietgenByen, har du spørgsmål eller vil du blot høre mere er du velkommen til at kontakte os.

Har du spørgsmål?