Når Touren (måske) kommer forbi

Cykelsporten er et billede på noget urmenneskeligt fascinerende: Kampen mod hinanden. Kampen mod tiden. Kampen mod elementerne.

Del på:

”Egentlig var jeg slet ikke hardcore Tour de France-entusiast, før jeg selv begyndte at lave tv. Jeg så da med, men det er bestemt min involvering via jobbet, der har gjort, at jeg er blevet helt vildt grebet af Tour de France og af cykelsport. Jeg vil for alt i verden ikke undvære at være med i de tre uger, Touren står på,” fortæller en veloplagt chefredaktør for TV 2 SPORT, John Jäger.

Vi møder chefredaktøren på TV 2 i Odense. Jungletrommerne har lydt – og vi kommer ikke uden om, at spekulationerne er mange, når emnet falder på, hvor sandsynligt det er, at Tour de France kommer til Danmark i 2021 med en etapeafslutning i Odense. Samtidig håber vi på at få et indblik i, hvad det fra John Jägers synspunkt vil betyde for en by som Odense at være vært ved en etapeafslutning i Tour de France.

”Næst efter OL og VM i fodbold er Tour de France en af de mest sete sportsbegivenheder i verden. Rigtig mange tv-seere følger med, når Touren ruller over skærmen. Og når jeg ser på de byer rundt om i Europa, der i årenes løb har været værter ved Tour de France-begivenheder som etapeafslutninger – ja, så har eksponeringen af den enkelte by været enorm. Både før, under og efter at Touren har været på besøg. En sådan bevågenhed vil bestemt gøre meget positivt for Odense. Også når vi tænker på væksten i erhvervslivet,” fortæller John Jäger.

Han fortsætter: ”Uden at komme med økonomiske gisninger om, hvad en Tour-begivenhed er værd i kroner og øre for en by som Odense, så er Tour de France ét af de allerstørste sportslige vinduer ud til verden. Får vi muligheden, er det bare med at gi’ den gas og udnytte dét, at så mange kigger med i forhold til at præge flere virksomheder og erhvervsdrivende til at bosætte sig i og omkring byen.”

Odense klædt i gult

”Måske er jeg gået hen og blevet lidt lokalpatriotisk med alderen, men jeg mener faktisk, at Odense har rigtigt meget at byde på og prale af i Tour-sammenhæng.

Tager jeg TV 2-brillerne på, vil vi naturligvis se det som en kæmpe gave, hvis vi får en etapeafslutning til byen. Jeg dvæler ved et hvis, fordi vi ikke ved noget endeligt endnu. Men samtidig må jeg også bare fremhæve det boost, det var for Danmark, da Giro d’Italia i 2012 lod starten gå i Herning. Den danske bevågenhed, seertallene og interessen for cykelløbet steg markant i den periode. En interesse og bevågenhed, vi naturligvis sagtens kunne mærke på TV 2.

Nu er Tour de France en helt anden liga end Giro d’Italia. Her taler vi om en størrelsesorden, du kan overføre direkte til den øgede bevågenhed, Danmark vil få. Og hvordan sikrer vi så, at Danmark, TV 2 og Odense får det optimale ud af en Tour-begivenhed?

”Jeg laver fjernsyn. Og jeg ved, at Tour de France er godt fjernsyn. Godt fjernsyn er god reklame. Og god reklame er mange penge værd. I den optik vil det bestemt være et kæmpe scoop at få Tour de France til Danmark.”

Det, jeg altid holder fokus på i mit job, er at lave bedst muligt tv til danskerne. Og det, man som by bør holde fokus på, er at vise de seværdigheder og de områder af byen, du ser, når du lukker øjnene og genkalder dig billeder fra såvel Aarhus som Esbjerg og København i stedet for udelukkende at tænke ”Odense”. Hvad er det, du vil vise? Eller endnu bedre: Hvad er det, seerne rundt om i verden gerne vil se? Når du kan det, har du et billede af, hvad du kan sælge på tv. Og kan du så samtidigt skabe nogle aktiviteter rundt om begivenheden, tv-seerne gerne vil følge med i – ja, så har du et koncept, der holder.”

Touren som rejseguide

”Rigtig mange Tour de France-seere bruger tv-udsendelserne som rejseguide. De bliver inspireret og planlægger deres næste ferie til den lille franske by, Tour de France har portrætteret, udelukkende på baggrund af tv-billederne.

Kan vi få hele verden til at sidde og se på billeder af Danmarks mange skønne områder fra et helikopter-perspektiv, vil Danmark få en disponering, du ikke kan købe for penge. Særligt når vi tænker turisme. MEN om det er 90 millioner værd i forberedelse alene at få Touren til Danmark, uanset hvad det så ellers kaster af sig i form af øget turisme og øvrige samfundsmæssige synergier, det er jeg simpelthen ikke den rette til at udtale mig om. I kraft af min position ønsker jeg heller ikke at påvirke, om det bliver til noget eller ej,” påpeger John Jäger.

Touren til Danmark: Et realistisk eller urealistisk projekt?

”Selvom vi ikke sidder lårene af styregruppen for Tour de France, så mødes vi da af og til. Og dét, jeg ved, er, at Tour de France er rigtig glade for Danmark. Deres ønske er at placere Touren de steder, hvor cykelløbet bliver brandet bedst muligt. Og det gør det i Danmark.

Godt nok kan jeg ikke tage æren for, at TV 2 begyndte at sende Tour de France. Men dét, at TV 2 gjorde det – og dét, at vi har sendt Tour de France i så mange år – er en dedikation til sporten og til cykelløbet, som Tour de France sætter stor pris på. Tour de France sætter også stor pris på Danmark som land, fordi vi i flere år har været dét land i Europa, hvor den største del af befolkningen i forhold til landets størrelse ser Tour de France.

I min optik er det derfor overvejende sandsynligt, at vi får Touren til Danmark og til Odense i 2021,” slutter chefredaktøren og Tour de France-entusiasten med et smil.

Den private John Jäger om Tour de France

”Når jeg vågner om morgenen, tænker jeg på Tour de France. Etapeløbene har en helt særlig plads i mit hjerte. Her begynder du på et nyt kapitel hver dag. Du får et billede af, hvilke ryttere der har den bedste dagsform og et indblik i, om de kan holde. Du mærker dramaet. Samtidig bliver du overøst med viden og historier fra nogle fantastisk dygtige formidlere på tv.

I små 19 år er jeg blevet grebet af såvel journalister som kommentatorer hver eneste sommer. Første år som reporter – året efter som chefredaktør. Hverken min datter eller min søn har oplevet at holde sommerferie med far i Tour-perioden. Den eneste dag, jeg har været væk fra jobbet under Touren, var da min søn blev født i 2002. Han valgte simpelthen at komme til verdenen samtidig med, at rytterne kørte ned ad Champs-Élysées på Tourens sidste dag …

Jo, jeg indrømmer gerne, at jeg holder ufattelig meget af cykelsport. Men jeg holder bestemt ikke af, at der er og har været så meget doping forbundet med sporten. Jeg bliver helt oprigtigt ærgerlig, ked af det og sur, hver eneste gang et nyt fjols – en ny rytter – bliver taget, hvilket er sket foruroligende mange gange! Måske er jeg blåøjet, men jeg håber virkelig, at cykelsporten er på vej ind i en ny og bedre æra, hvad doping angår.”

– John Jäger, chefredaktør på TV 2 SPORT.

Del på:
Virksomheder i Tietgenbyen

Mangler dit logo på listen? Skriv en besked til os og vi får det sat ind!

Har du spørgsmål?

Ønsker du at høre mere om køb af grund i TietgenByen, har du spørgsmål eller vil du blot høre mere er du velkommen til at kontakte os.

Har du spørgsmål?