Når alting er online – altid

Del på:

TEMA: TIDENS TO STORE D’ER – DISRUPTION OG DIGITALISERING

Forbrugsmålere der kan fjernaflæses, skridttællere og førerløse biler er allerede hverdag eller lige på nippet til at blive det. I Japan er de begyndt at producere toiletter, der analyserer det, du “afleverer” i dem og derefter rapporterer tilbage til dig omkring din aktuelle helbredstilstand og gode råd til din kost (den er god nok). I virksomheder kan alt fra bilflåden til produktionsapparatet efterhånden overvåges fra en computer og selv varsle, når der er behov for service og vedligehold, og intelligent lagerstyring er også allerede en realitet. For slet ikke at tale om robotteknologi, der overtager flere og flere manuelle arbejdsopgaver i alt fra produktionsvirksomheder til sundhedssektoren. Fælles for alt dette, og meget mere, er, at de enheder, der til en vis grad handler på egen hånd, alle er koblet op på det, der kaldes The Internet of Things (IoT).

I de seneste to artikler har vi forsøgt at få styr på begreberne disruption og digitalisering. Denne gang ser vi lidt på et par af de fænomener, som digitaliseringen har bragt med sig, og som kommer til at disrupte endnu flere brancher og markeder i de kommende år.

Vi taler om Internet of Things (IoT) og dets tro følgesvend Artificial Intelligence (AI). For at forstå perspektiverne, må vi først forstå begreberne.

80 MILLIARDER ENHEDER KOBLET TIL INTERNETTET

Udtrykket Internet of Things er alle de enheder – telefoner, computere, sensorer, kameraer, biler, bygninger osv., som via software er forbundet og kan kommunikere med hinanden og andre systemer i lukkede netværk og via internettet. Deraf begrebet Internet of Things – ting, der er forbundet til internettet.

Analysefirmaet IDC (International Data Corporation) har regnet ud, at der i dag er knapt 20 milliarder enheder koblet til internettet. Det tal vil stige, skønner IDC, til 30 milliarder i 2020 og til svimlende 80 milliarder i 2025. Til den tid vil der blive tilkoblet 152.200 nye enheder til internettet. I minuttet.

Når man kombinerer de enheder og netværk med automatiserede systemer er det muligt at indsamle informationer og data, f.eks. om dine bevægelser, dit forbrug og materialers tilstand, analysere informationerne og generere handlinger ud fra dem.

Alt dette kræver Artificial Intelligence, kunstig intelligens, der både kan forstå og behandle informationerne, stort set uden indblanding fra mennesker. Konsekvensen er en stadigt stigende grad af automatisering, og det danner grobund for store ændringer, og besparelser, i en lang række brancher.

Den globale amerikanske management consulting-virksomhed Boston Consulting Group (BCG) er kommet med sit bud på de 10 områder, hvor IoT og AI vil give størst værdi og skabe de største forandringer, eller disruptions, i de kommende år.

BDG forudser bl.a., at der vil være store besparelser at hente på service og vedligehold af udstyr og materiel inden for både produktion, transport, energi og sundhedspleje. I stedet for at være bundet op på dyre, tidsbestemte serviceaftaler, kan virksomhedernes udstyr via sensorer, der er koblet op på IoT, selv give besked om behov for vedligehold, udskiftning. Det vil ikke alene eliminere unødigt vedligehold og dyre serviceaftaler, men ligefrem give øget produktivitet, fordi nedbrud af maskiner dermed stort kan undgås.

Blandt de andre AI- og IoT-teknologier, der i stigende grad vil disrupte langt flere brancher og markeder i de kommende år, er også intelligent og automatisk lagerstyring, smart meters, Track & Trace-teknologier, fjernovervågning og -behandling af patienter i sundhedssektoren. For blot at nævne nogle af de eksempler, som BCG også omtaler.

DEN FJERDE INDUSTRIELLE REVOLUTION

Nogle kalder den æra, vi står på tærsklen til, for “den fjerde industrielle revolution”. Sikkert er det, at digitalisering, Internet of Things og kunstig intelligens kommer til at disrupte alt fra forretningsmodeller til vores liv i almindelighed i stadig stigende grad og hast.

De nye teknologier betyder også, at virksomheder kan forvente disruption af deres forretning fra andre brancher og dermed skal holde øje med andre og flere konkurrenter, end de hidtil har været vant til. Eksempelvis var det nok de færreste producenter af solceller, der havde forestillet sig, at faderen til elbilen Tesla, ville blive en stor spiller på deres marked. Ikke desto mindre tyder alt på, at det lynhurtigt er på vej til at blive en realitet, da Tesla netop har sat tagbeklædning med indbyggede solceller og intelligent styring i produktion.

Og de amerikanske (og formentlig snart europæiske) supermarkedskæder havde næppe forestillet sig for bare få måneder siden, at det, der oprindelig var en online boghandel, nemlig Amazon, skulle blive den største trussel mod deres traditionelle forretningsmodel. Men med Amazons teknologiske udvikling, lancering af Amazon Go-konceptet og senest opkøbet af en stor amerikansk dagligvarekæde ser det ud til at blive virkelighed.

HVAD MED ROBOTTEKNOLOGIEN?

Og så er vi endda ikke engang kommet omkring hele robotindustrien, hvor kunstig intelligens allerede er ved at være så veludviklet, at den begynder at stille os over for en række grundlæggende etiske og moralske beslutninger om, hvor langt vi vil tillade teknologien at gå. Det regner vi med at vende tilbage til på et senere tidspunkt her på siden.

Husk, at du i mellemtiden er mere end velkommen til at kommentere på indlægget her og selvfølgelig også til at dele det, hvis du synes, andre kan have glæde af det. Du er også meget velkommen til at skrive, hvis der er emner eller trends, du gerne vil have os til at se nærmere på, og skrive om, her. Vi vil gerne høre fra dig.

Ansvarshavende udgiver: Tietgenbyen
Redaktion: Forsstrøm

Del på:
Virksomheder i Tietgenbyen

Mangler dit logo på listen? Skriv en besked til os og vi får det sat ind!

Har du spørgsmål?

Ønsker du at høre mere om køb af grund i TietgenByen, har du spørgsmål eller vil du blot høre mere er du velkommen til at kontakte os.

Har du spørgsmål?