Lakridskongen Johan Bülow

Johan Bülow, grundlægger af lakrids by Bülow

Del på:

Iværksættergen, skabt af et specielt stof, født til at blive iværksætter. Vi har hørt udtrykkene før. Men den præmis køber Johan Bülow (31), kendt som Danmarks succesrige lakridsmager og kåret som årets leder af Børsen i 2014, ikke ubetinget. Han er selv igennem sin opvækst blevet inspireret til at gå iværksættervejen af at se på sin mor, som har sit eget glaspusteri. Ifølge Johan skal der en holdningsændring til, for at flere vælger samme spor.
Iværksætterlysten skal opbygges allerede fra barnsben i hjemmet, i skolen og i samfundet. Der er en masse små, fine historier om mennesker rundt omkring, som har startet egen virksomhed. Vi hører bare ikke om dem. Til gengæld bliver vi proppet med fordummende reality-tv, hvor nøgne mennesker bliver ”rockstjerner” i medierne. Det bør være iværksætterne, der får den status! siger Johan Bülow.
Ikke at der ikke findes tv-programmer om iværksættere. Fokus er bare forkert, ifølge Johan.

– Vi ser succesrige iværksættere køre rundt i røde Ferrarier, men hører langt mindre om den vej, som de har tilbagelagt for at nå dertil.

“Nøgne mennesker fra reality-tv er stjerner i medierne. Det burde være iværksættere, der får den status.”

Jeg kunne mærke, at min mor var stolt af at skabe noget, som andre kunne lide

Lige så længe han kan huske, har Johan villet have sin egen forretning. Som lille sad han og kiggede på sin mor, mens hun pustede glas.
– Jeg kunne mærke, at min mor var stolt af at skabe noget, som andre kunne lide, og så, hvordan hun på den måde skabte en tilværelse for sig selv. Hendes passion er jeg stadig stærkt inspireret af, fortæller Johan Bülow.
Ofte sad han uden for hendes glaspusteri i Svaneke på Bornholm og solgte anden- og tredjesorteringsglas og fik på den måde en fornemmelse for at drive forretning. Og især i et lille øsamfund var der kontant afregning. For er kvaliteten ikke i orden, rygtes det hurtigt, ifølge Johan, som ikke var alene om at have iværksætterdrømme.

Jeg havde længe undret mig over, hvorfor ingen havde set mulighederne for at hæve lakrids op på et gastronomisk niveau

Som helt ung mand arbejdede Johan som barchef på Café Sommersko og som supervisor på restaurant Bleu på hotel Skt. Petri i København. Med en spirende iværksætter i maven sparede han penge op til at kunne starte for sig selv, og som 23-årig kastede han sig ud i sit eget iværksættereventyr.

– Jeg har altid elsket lakrids og havde længe undret mig over, hvorfor ingen havde set mulighederne for at hæve ingrediensen op på et gastronomisk niveau, fortæller han.

Med denne undren begyndte han selv at eksperimentere med
lakrids i 2007. Det viste sig dog hurtigt, at den lille rod er usædvanligt genstridig at arbejde med. Og opskrifterne opbevares sikkert og hemmeligt af andre professionelle lakridselsk­ere. Det ene mislykkede eksperiment, afløstes kun af det næste.

Fordelen ved at starte som iværksætter som helt ung er, at man er frygtløs

Man skal ikke pakkes ind i vat. På et tidspunkt var det oppe at vende, at man skulle kunne få SU som iværksætter. Sådanne tiltag tror jeg ikke på. Passionen skal komme indefra! Og det, der er med til at drive én fremad er, at man føler, man har hånden på kogepladen. Jeg har indimellem haft det som om, jeg tog min egen lever ud og smækkede den op på en grill, fortæller han.

Med et senere banklån i ryggen, der ville have taget ham resten af livet at betale tilbage – i hvert fald som tjener – og indgået med en ung mands totale frygtløshed, fulgte år, hvor dagene mest bød på 10-15 timers arbejde og hurtige måltider. Konstante op- og nedture med svigtende produktionsmaskiner, tilbagetrækning af produkter og derimellem små fremskridt; og med en aldrig svigtende tro på, at hans idé ville blive en realitet.

 

Den negative holdning til opnåede resultater, succes om man vil, skal vi som samfund have gjort op med

I dag er Johan Bülow et etableret brand i Danmark, ligesom de runde plastkrukker med sort skruelåg, Johan Bülow-etiket og lakrids i farverige varianter også fås i supermarkeder og specialbutikker i en række europæiske lande samt New York og Dubai.
Jeg oplever ikke, det er særligt respekteret at være iværksætter her i landet. Hvis jeg får mit og min families hjem på Frederiksberg vist på tv, så bliver jeg dagen efter mødt af folk på gaden med stikpiller à la: ”Dyrt hus, dyre lakridser”. Det føles helt igennem nedslående … Den negative holdning til opnåede resultater, succes om man vil, skal vi som samfund have gjort op med, lyder opfordringen fra Johan.

Del på:
Virksomheder i Tietgenbyen

Mangler dit logo på listen? Skriv en besked til os og vi får det sat ind!

Har du spørgsmål?

Ønsker du at høre mere om køb af grund i TietgenByen, har du spørgsmål eller vil du blot høre mere er du velkommen til at kontakte os.

Har du spørgsmål?