Fra omklædningsrummet til direktionsgangen

Hvad tager eliteidrætsfolk med i sportstasken, når de forlader omklædningsrummet for sidste gang og sætter kursen mod en ny karriere i erhvervslivet? Hvilke egenskaber bærer de med sig, og hvad kan de bruge dem til, når de skifter fra sportstøj til skjorte og slips? Det har vi spurgt tre tidligere topatleter fra så vidt forskellige sportsgrene som roning, sportsdans og håndbold om. Først får du en præsentation af de tre og deres korte svar på spørgsmålet: Hvad er de 3 vigtigste egenskaber, du har taget med i sportstasken fra din

Del på:

Lars H. Nielsen

Hvad tager eliteidrætsfolk med i sportstasken, når de forlader omklædningsrummet for sidste gang og sætter kursen mod en ny karriere i erhvervslivet? Hvilke egenskaber bærer de med sig, og hvad kan de bruge dem til, når de skifter fra sportstøj til skjorte og slips? Det har vi spurgt tre tidligere topatleter fra så vidt forskellige sportsgrene som roning, sportsdans og håndbold om. Først får du en præsentation af de tre og deres korte svar på spørgsmålet: Hvad er de 3 vigtigste egenskaber, du har taget med i sportstasken fra din

Frank Radich

3-dobbelt dansk mester for professionelle, vinder af 10 danmarksmesterskaber og deltager ved både EM og VM i sportsdans. Er i dag direktør for koncernstrategi i Grundfos og ejer af, og underviser i, danseskolen ”Radich & Holde – Dans i livet” sammen med sin kone Susanne.

Claus Flensborg

Tidligere landsholdsspiller i håndbold og vinder af fire danske mesterskaber og fire pokaltitler i sin tid som professionel i hhv. KIF Kolding og GOG. Er i dag Director, Global Learning and Development hos Arla Foods.

Hvad er de 3 vigtigste egenskaber, du har taget med i sportstasken fra din tid som eliteidrætsudøver og ind i erhverslivet?

 

Lars H. Nielsen

  1. Ambitiøsitet.
  2. Vedholdenhed og dedikation.
  3. Bevidstheden om at præstere situationsbestemt.

Min drøm som dreng var at gå indmarch til OL. Jeg troede først, det skulle være som svømmer, og det endte så med at blive som roer. Men det var ambitionen og målet, der var drivkraften. For at understøtte ambitionerne – også i erhvervslivet – er det vigtigt, at man skaber en kultur, hvor man ikke kun lærer af sine fejl, men i mindst lige så høj grad af succeserne. At man er bevidst om, hvad man gør, når man præsterer allerbedst. Det er der meget læring i. Og så skal kulturen sikre, at alle ejer ambitionen. Ikke kun træneren – eller lederen, men også hver enkelt spiller – eller medarbejder.

I sport skal man også kunne tænke og planlægge langsigtet for at opfylde ambitionerne og nå målene. Det burde mange virksomheder blive meget bedre til, i stedet for konstant at jagte den kortsigtede tilfredsstillelse af aktionærerne. Det betyder, at man er i konstant “eksekverings-mode”, og det er der ikke meget innovation og udvikling i. Det svarer til, at man som sportsudøver har sæson hele året, og det er der ikke mange, der kan holde til. Det er nok i øvrigt derfor, at det er i de sportsgrene, man ofte ser de største problemer med doping.

Når man er ambitiøs betyder det også, at man hele tiden sætter spørgsmålstegn ved tingene og tør udfordre sig selv og hinanden, og det er absolut også gode egenskaber i en virksomhed. Men de skal egenskaber skal også tøjles. Både idrætsfolk og erhvervsfolk, der gør det godt over lang tid, ved, at der skal være en bevidst ubalance. Der er faser, hvor man eksperimenterer, og faser hvor man fokuserer og præsterer som aftalt. Man hverken kan eller skal for eksempel være innovativ hele tiden. I nogle perioder skal der bare leveres.

 

Frank Radich

  1. Evnen til at håndtere – og trives med – hårdt fysisk og psykisk pres.
  2. Evnen til at være på og kunne præstere og præsentere foran et publikum.
  3. Evnen til at kommunikere og samarbejde.

Når man dyrker eliteidræt, så er man hele tiden presset fysisk. Man har ondt i kroppen, når man vågner, men man står alligevel op til fem timers træning. Det betyder, at man har en god portion energi og en ret høj tolerancetærskel for, hvad man kan holde til både fysisk og psykisk, med ind i erhvervslivet. Og så har man evnen til at fokusere og præstere i pressede situationer og til virkelig at være på, når det gælder.

I sportsdans handler det i den grad om at kunne være på, både med sin udstråling, kropsholdning og hele sit udtryk. De erfaringer kan bruges i erhvervslivet, og de betyder eksempelvis, at jeg har det fint med at præsentere i både små og store sammenhænge. Jeg har jo danset turneringer, siden jeg var 10 år gammel, så det med at stå foran et publikum og skulle skabe en kontakt til andre mennesker er helt naturligt for mig.

Og så har jeg lært enormt meget om samarbejde gennem min dansekarriere. Det er ganske vist et meget lille team, man har med sin dansepartner, men det skal fungere optimalt hele tiden, og man skal kunne være ærlige og åbne over for hinanden for at få det optimale ud af teamet. Derfor lærer man meget om kommunikation og også om, hvor stor forskel der er på at kommunikere med mænd og kvinder. Det kan jeg i høj grad bruge som leder.

 

Claus Flensborg

  1. Vi vinder som et team.
  2. Målret din træning, og hav selvdisciplin til at følge din plan.
  3. Vær bevidst om, at du selv har ansvaret for din egen udvikling.

Den fokus, man har i håndbold på, at man vinder som et team, og at man kun kan gøre det ved at være målrettet og disciplineret, er forskellen på succes og fiasko. Det er det hold, der vil det mest, og som forstår at udnytte både den enkeltes og teamets kompetencer bedst, der vinder til sidst. Sådan er det også med virksomheder. Man skal ville det for at få succes.

Jeg bruger de egenskaber, jeg har med mig fra elitesporten, til at minde mig selv om min primære opgave som leder: At skabe de optimale rammer for, at individet og teamet er i stand til at præstere og kan tage ansvar for egen udvikling. På det personlige plan har det givet mig bevidstheden om, at jeg er min egen lykkes smed, og at hårdt arbejde og en målrettet indsats oftest giver afkast.

Jeg har også lært ting i erhvervslivet, som jeg godt kunne have brugt i min tid som håndboldspiller. For eksempel evnen til hurtigt at analysere og reflektere over komplekse problemer. Jeg var nok i virkeligheden ret forudsigelig i mit spil dengang, så de egenskaber kunne jeg sikkert have haft gavn af for at blive en mere alsidig spiller.

Del på:
Virksomheder i Tietgenbyen

Mangler dit logo på listen? Skriv en besked til os og vi får det sat ind!

Har du spørgsmål?

Ønsker du at høre mere om køb af grund i TietgenByen, har du spørgsmål eller vil du blot høre mere er du velkommen til at kontakte os.

Har du spørgsmål?