De største af de største

Del på:

Facebook bygger i Odense. Apple i Viborg. Google i Fredericia og Aabenraa. De største af de største har fået øjnene op for Danmark. Men giver de store datacentre reelt flere arbejdspladser? Eller bliver Danmark bare brugt pga. vores lave pris på energi og høje forsyningssikkerhed?

Læs med, når Kristian Brøns Nielsen fortæller om datacentrenes betydning for Danmark og lokalsamfundet – lige her.

Kristian fik en vild idé: Hvad, hvis vi fik de største af de største til Danmark? Den Kristian er Kristian Brøns Nielsen; manden, der fik Apple til Viborg. Som tidligere Chief Investment Officer i Viborg kommune har han i flere år kæmpet sammen med Invest in Denmark for at sparke døren ind hos datagiganten og gøre opmærksom på Danmarks fortræffeligheder. Kritikere hævder, at når man ser bort fra de jobs, der opstår i byggefasen, betyder datacentrene ikke det store for Danmark. Kristian Brøns Nielsen mener – selvfølgelig – noget andet: ”Det har enormt stor betydning både på kort og langt sigt, at vi får de store datacentre her i Danmark. På kort sigt betyder det selvfølgelig noget at få byggeprojekter, der skaber arbejdspladser, og som skaber en omsætning i byggeindustrien. Det er med til at forhøje kvaliteten af vores kunnen indenfor både traditionelle og specielle byggeopgaver,” forklarer han.

Men hvad så med de langsigtede fordele? ”På langt sigt handler det bl.a. om driften af datacentrene, hvor der er brug for mange typer specialister på alle niveauer. Det sætter gang i uddannelserne, der skaber dansk arbejdskraft til it-verdenen. Der vil også være brug for bl.a. it-ingeniører, elektrikere og alle andre typer jobs, der kan vedligeholde driften. Der kommer også en række følgevirksomheder, der skal etableres i Danmark; både internationale og danske. Datacentrene skal levere en service, hvor de skal stå til rådighed 24/7, og det skaber mange direkte og indirekte arbejdspladser,” slår han fast.

Din virksomhed får også gavn af placeringen

For andre virksomheder i Odense og Viborg – måske endda i hele Danmark – er det ikke ligegyldigt, at verdens største datacentre kommer til landet. Og de særligt heldige, der bor i nærheden af de store datacentre kan høste fordele; uanset om der er tale om store eller mindre virksomheder: ”Mange kan få gavn af at placere deres virksomhed tæt på et datacenter, bl.a. de industrier, der skal servicere datacentrene. Datacentrene kan også betyde, at andre store it-virksomheder bliver trukket til Danmark, hvor bl.a. Apple i Viborg og Facebook i Odense kan hjælpe med at bryde isen. Mindre industrier og uddannelser kan høste omdømme ved at placere sig i nærheden af datacentrene. Og på den lange bane kan der skabes en it-hub,” siger Kristian Brøns Nielsen.

Danmark kan noget særligt

Måske har du også undret dig over, hvorfor datagiganterne har fået øje på de flade marker i Viborg og Odense? Hvorfor ikke i Frankrig, Sverige eller uendeligt mange andre steder – hvorfor blev det lige vores egen baghave?

”I Viborg startede vi i 2010 med at forsøge at banke døren op. Vores store udfordring var, hvad vi skulle sælge Danmark på? Datacentrene har nemlig mere end 300 parametre, de tjekker af, når de skal vælge, hvor de skal etablere sig. Det handler bl.a. om stabilitet i samfundet, om infrastruktur og uddannelsesniveau. Også politisk stabilitet og niveauet af uro på arbejdsmarkedet. Der skal også være orden i vejforbindelserne og mulighed for backup for alt. Danmarks stabile samfundsforhold har betydning; der ændres f.eks. ikke grundlæggende i virksomheders rammevilkår, når der sker politiske ændringer i Danmark,” forklarer Kristian Brøns Nielsen.

Tsunamier, permafrost og garanti for strøm

Valget faldt også på Danmark på baggrund af nogle objektive parametre om bl.a. de demografiske forhold, om tsunamier, vulkaner, snestorme, permafrost og temperaturforhold i løbet af et år. Alt dette og meget mere har man skullet indhente dokumentation for fra f.eks. Geologisk Institut. Det betød også noget, at Danmark ligger tæt på Centraleuropa, hvortil datacentrene skal kunne levere data, og når millisekunder er afgørende, får det betydning, at fx Nordsverige og Finland ligger dét længere væk.

Kristian Brøns fortæller: ”Danmark har tilgængelige erhvervsområder, der er store nok. I Viborg bruger Apple en grund på langt over 1 mill. m2 – med mulighed for at bygge 250.000 m2, og de skal have sikkerhed for, at vi kan garantere både strøm og jord m.m. I Mellemeuropa er det sværere, for der er mange lodsejere om jorden, og det er bøvlet at træffe aftale med dem alle. Det er klart, at det er nemmere med et par mega-datacentre i Danmark end 5-10 mindre i Europa. Det betyder også noget, at den kommunale service er hurtig. Der skulle være et Single Point of Contact, som koordinerer og svarer hurtigt. I Danmark kan man heldigvis svare på alt, bl.a. om, hvad der ligger i jorden”.

Den afgørende faktor – det offentlige system

Men det er ikke bare jorden, der betyder noget. Det offentlige system og et samlet overblik har været den overvejende faktor: ”Det væsentligste for datacentrene er, at vores offentlige sektor virker. Og at de kan have tillid til det, vi siger. For Apples beslutning om at placere et datacenter i Viborg betød det måske mest, at Danmark har et af de bedste netværk: Det er offentligt ejet og garanteret redundant. Det betyder, at det ikke er nødvendigt at etablere en nødforsyning eller Apples egen forsyning, fordi datacenteret altid kan får strøm fra den ene eller anden gren af netværket,” fortæller Kristian Brøns Nielsen.

”Det måtte være et meget rigt land, der har råd til ikke at udnytte
den enorme mængde varme”

Kristian Brøns Nielsen
Tidl. Chief Investment Officer i Viborg kommune
Pensioneret 2017 – Nu selvstændig konsulent

Kun et rigt land behøver ikke bruge varmen

Der har været diskuteret meget om genanvendelse af den varme, som både Apple og Facebook producerer. ”Apple satser på 100 % grøn energi, og det har stor betydning, at vi kan skabe en ny, grøn historie ved at støtte den grønne omstilling. Man kan indvinde den varme luft fra datacenterets kølere og sende den ud i vandet, så fjernvarmeforbrugerne får glæde af den. Umiddelbart virker det måske farligt at have vand i nærheden af servere, men det kan selvfølgelig gøres sikkert. Det er win-win for både Danmark og for fjernvarmeforbrugerne,” fortæller Kristian Brøns Nielsen.

Med overskudsvarmeafgiften kunne dette ikke lade sig gøre. ”Heldigvis er afgiften fjernet nu, men mens den blev diskuteret, pointerede en ansat hos en større IT-virksomhed, at det måtte være et meget rigt land, der har råd til ikke at udnytte den enorme mængde varme,” siger Kristian Brøns Nielsen.

Ansvarshavende udgiver: Tietgenbyen
Redaktion: Forsstrøm

Del på:
Virksomheder i Tietgenbyen

Mangler dit logo på listen? Skriv en besked til os og vi får det sat ind!

Har du spørgsmål?

Ønsker du at høre mere om køb af grund i TietgenByen, har du spørgsmål eller vil du blot høre mere er du velkommen til at kontakte os.

Har du spørgsmål?