Altid brændende i troen

Sport er om noget forbundet med følelser. I en åbenhjertig samtale med Claus Bretton-Meyer, direktør for Dansk Boldspil-Union (DBU), stiller vi skarpt på, hvad der sker, når hardcore business møder sportens værdier og traditioner. Stiller det andre krav til ledelse? Og hvad kan erhvervsledere – i Bretton-Meyers optik – lære af det?

Del på:

Claus Bretton-Meyer har altid haft flair for ledelse. Allerede som en ung knægt på 18 somre måtte han vise sit værd i Forsvarets væbnede styrker, hvor han fik de praktiske vilkår for god ledelse ind med ske.

”Jeg brænder for at udvikle organisationer, virksomheder og mennesker. Uanset om vi befinder os i sportens verden, i Forsvaret eller i forretningsøjemed, er det mange af de samme vilkår, der går igen alle 3 steder. For mit vedkommende handler god ledelse om at skabe en vision for de mennesker, du er sammen med. En vision, som beriger dem – og som gør, at vi alle arbejder frem imod et fælles mål,” pointerer Bretton-Meyer.

Han fortsætter: ”Som leder er det også et must, at du er god til at prioritere mellem vigtigt og mindre vigtigt. Det lyder banalt, men jeg oplever ofte, at mange ledere famler i forhold til at være klare og præcise i deres holdninger. De mangler evnen til på strategisk og taktisk niveau at vurdere, hvad der er det vigtigste – hvad det er, vi skal bruge flest kræfter på – og hvad, der er mindre vigtigt.

Vil du opnå succes og respekt som leder, skal du være dygtig til at definere målsætninger og samtidig sørge for, at alle arbejder frem imod de målsætninger hver eneste dag. Du skal kunne hjælpe såvel medarbejdere som den overordnede organisation med hele tiden at fokusere på det vigtigste. Alle skal kunne forstå, hvor forretningen og organisationen skal hen.

I DBU handler det om, hvordan du behersker forholdet mellem speeder og bremse. Det handler om at kunne se, hvordan du skaber de bedste resultater ved at bremse nogle aktiviteter, imens du speeder op og investerer i andre. Min oplevelse er, at det er de samme elementer, der går igen, uanset om dit mål er at skabe et vinderhold eller en stærk præstationsorienteret gruppe. Om du er idrætsleder eller erhvervsmand,” slår Bretton-Meyer fast.

Oprydder eller udvikler

Claus Bretton-Meyer er oprindeligt født katolik. Med det personlige motto ”Semper Ardens” er han altid brændende i troen. I troen på udvikling.

”Jeg ser bestemt ikke mig selv som en oprydder. Uanset om du leder en organisation, en forening eller en forretning, er det min erfaring, at du aldrig udelukkende står over for en lang periode med oprydning, en lang periode med stabilisering og en lang periode med udvikling.

Jeg er ikke trådt ind i DBU for at gøre det beskidte arbejde for så at forsvinde igen. Da jeg træder ind i DBU, træder jeg ind i en organisation, der er moden til at tage med på en udviklingsrejse. Både i forhold til det, DBU tilbyder medlemmerne og i forhold til organisationen som forretning. Ingen organisation, forening eller forretning har ”bare” brug for en turn-around, hvorefter den hellige grav er velforvaret. Heller ikke DBU.

I min position agerer jeg i et spændingsfelt mellem en forening med 340.000 medlemmer og en forretning, der omsætter for mere end 300 millioner om året. Og fra dag ét har jeg set et stort potentiale i at udvikle DBU i begge lejre.

Ser du så tilbage på de 5 år, jeg har tilbragt i førersædet, er det korrekt, at jeg har stået bag omrokeringer. Vi har ansat nye folk, men vi har også været nødt til at reducere i medarbejderstaben på andre funktioner for at skabe balance i økonomien og fremtidssikre organisationen.

Er det så en oprydders opgave at nå den balance? Næ. Det synes jeg ikke. Det er til enhver tid en leders opgave. Og ja! Det lysner. Det regnskabsår, vi netop har lagt bag os, har positivt fortegn,” smiler Bretton-Meyer. ”Det, at vi har vendt økonomien og gået fra et underskud på 15 millioner til et overskud på 3 millioner i 2016, har været en hård, men nødvendig proces for organisationen. Det er bestemt ikke en bedrift, jeg har udført alene. Alligevel vil jeg fremhæve den, fordi den har været vigtig udi alle afkroge af DBU.”

En hård banan i jakkesæt ..?

”Jeg opfatter bestemt ikke mig selv som en hård banan. Heller ikke i de situationer, hvor jeg i kraft af min position er nødt til at gå ind i konflikter og forhandlinger med henblik på at skabe et fælles fodslag. En fælles forståelse.

I min karriere har jeg forhandlet store kontrakter hjem og stået bag omfattende organisationsændringer langt fra pressens søgelys. I dag står jeg i en helt anden situation, hvor resultaterne af de forhandlinger, vi er midt i, er omdrejningspunktet for en høj grad af gisninger i pressen.

Jeg er til enhver tid lydhør over for den feedback, jeg får i mit nærmiljø blandt kolleger. Positiv som negativ. Men jeg ændrer ikke adfærd eller holdninger for at please pressen eller for at bliver fremstillet på en anden måde, end jeg allerede bliver. Jeg kan ikke styre, hvad pressen skriver – ligesom pressen heller ikke kan styre, hvad der sker på direktionsgangen i DBU.

Mit fokus er på den vision og de mål, vi arbejder ud fra i DBU. Hvis vi først begynder at ændre adfærd i forhold til det, medierne gerne vil have, så rammer vi ikke de mål, vi skal i organisationen,” pointerer en tænksom Bretton-Meyer.

Inspireret af soldater og eliteidrætsudøvere

”Du kan ikke udvikle en organisation eller en virksomhed uden også at udvikle mennesket bag. Det kræver naturligvis omstillingsparathed – og er der nogen, som er forberedt på forandringer, så er det soldater og eliteidrætsudøvere. Der er ikke nogen tvivl om, at mennesker i de to erhverv lever i et miljø og i en kultur, hvor tingene kan ændre sig enormt hurtigt.

Som dansk soldat i Afghanistan ved du ikke, hvad der møder dig fra den ene dag til den anden. Det samme gælder for eliteidrætsudøvere. De står konstant over for den udfordring, det er, at skulle forbedre og raffinere deres træningsmetoder med henblik på at være skarpest muligt. Det kan vi lære rigtig meget af, uanset om vi er en del af en organisation eller en forretning.

En del af noget større

Inden for de seneste to år er der sat flere nye initiativer i gang i DBU. Under mottoet, En Del af Noget Større, har DBU blandt andet skabt et on-going samarbejde med skoler og idrætsforeninger rundt om i landet.

”Vi har søsat et samarbejde med det formål at fokusere på den afsmittende værdi og den glæde, fodbolden giver til børn og unge i deres hverdag. Både når vi taler sundhed, motion, integration, socialt samvær og inklusion. Såvel i klubberne og skolerne lokalt som nationalt. En Del af Noget Større er fortællingen om, at den enkeltes udbytte af fodboldspillet er større og mere end selve spillet,” slutter en veloplagt direktør for DBU.

Du kan ikke involvere dig i alt og samtidig gi’ 100 % af dig selv alle steder. En forudsætning for, at du lykkes, er, at du kan vælge til og fra for at lægge tyngde på de ting, du virkelige brænder for.

Et glimt af Claus Bretton-Meyers blå bog:

» 3. september 1984 går Claus Bretton-Meyer ind i Forsvaret som værnepligtig. Herefter kalder Sergentskole og Officersskole. På grund af sin uddannelse og erfaring har Bretton-Meyer været udlånt til mange af verdens brændpunkter. I dag er han stadig aktiv Reserveofficer.

» Ud over uddannelsen fra Forsvaret er Bretton-Meyer uddannet i strategi og har en MBA fra Copenhagen Business School og INSEAD, Blue Ocean Strategy.

» Claus Bretton-Meyer er blot 24 år gammel, da han får sit første job som administrerende direktør.

» Bretton-Meyer har trådt sine sko i både store og små organisationer og har altid haft et godt øje til forretningsudvikling og -opbygning. Fra 2007 til 2012 er han administrerende direktør på TV 2 SPORT og med til at udvikle tv-kanalen fra bunden. En tv-kanal og en virksomhed, der omsætter for 350 millioner, da den bliver solgt.

Del på:
Virksomheder i Tietgenbyen

Mangler dit logo på listen? Skriv en besked til os og vi får det sat ind!

Har du spørgsmål?

Ønsker du at høre mere om køb af grund i TietgenByen, har du spørgsmål eller vil du blot høre mere er du velkommen til at kontakte os.

Har du spørgsmål?